Eervolle vermelding voor Malacef®

30 januari 2015

prescireMet trots melden we dat Malacef (artesunaat 60 mg, poeder voor injectie) is opgenomen in de tableau d’honneur van het onafhankelijke Franse vaktijdschrift Prescrire voor de (spoed)behandeling van ernstige malaria ten gevolge van P.falciparum. Sinds 2010 waren er geen geneesmiddelen meer in de tableau d’honneur opgenomen. Bij de uitreiking werd ACE geprezen om het beschikbaar maken van dit levensreddende geneesmiddel voor de patiënt in Frankrijk. Bepalend waren ook de toegankelijkheid van dit geneesmiddel en de leesbare bijsluiter.

De nominatie is een bijzondere prestatie voor een buitenlandse firma zonder vertegenwoordiger. Te meer daar Malacef momenteel nog niet geregistreerd is als geneesmiddel. ACE Pharmaceuticals heeft sinds 2007 een aanwijzing voor weesgeneesmiddel (Orphan Drug Designation) van de European Medicines Agency voor artesunaat als poeder voor injectie.

Cees van Veldhuizen, directeur van ACE Pharmaceuticals BV en ARTECEF BV, was persoonlijk door Prescrire uitgenodigd om bij de uitreiking tijdens Palmarès Prescrire 2014 in Parijs te gast te zijn. Hij is de initiator samen met dr. Peter de Vries, internist, specialist Tropische Geneeskunde, voor de introductie van dit ‘levensreddende’ geneesmiddel. Sinds 2011 heeft ACE toestemming om Malacef in Frankrijk onder ATU via ziekenhuizen beschikbaar te maken.

Palmarès Prescrire 2014 op 29 januari 2015 stond in het teken van de meest innovatieve en nuttige geneesmiddelen voor niet-goed-behandelbare ziektetoestanden. Bij het evenement waren genodigden van gezondheidsautoriteiten, medisch deskundigen en de farmaceutische industrie aanwezig.

Link naar: Palmarès 2014 des médicaments, la revue Prescrire (Franstalig)