Penicillin V-ratiopharm® 1 Mega tabletten (fenoxymethylpenicilline) beschikbaar als tijdelijk alternatief voor Broxil® capsules (feneticilline)

22 januari 2018

Wegens beschikbaarheidsproblemen van zowel Broxil® als Fenoxymethylpenicilline 250 mg capsules zijn er in Nederland tijdelijk geen geregistreerde orale smalspectrum penicillines beschikbaar.

Om behandeling met smalspectrum penicillines mogelijk te houden is Penicillin V-ratiopharm® 1 Mega beschikbaar via ACE Apotheek. Op de productpagina is een bestelformulier en artsenverklaring beschikbaar. Penicillin V-ratiopharm wordt per 1 maart 2018 opgenomen in de G-Standaard (Z-Indexnummer 16618262).

Penicillin V-ratiopharm is geregistreerd in Duitsland (Zul.-nr. 18340.00.00) en wordt met toestemming van IGJ geleverd op artsenverklaring met inachtneming van artikel 3.17 RGW. Het is ons vooralsnog niet toegestaan om Penicillin V-ratiopharm via de groothandels te leveren.

Penicillin V-ratiopharm tablet bevat fenoxymethylpenicilline 1 miljoen IE. Dit staat gelijk aan 590 mg fenoxymethylpenicilline. De tabletten hebben een deelstreep waardoor ook een dosering van 500.000 IE fenoxymethylpenicilline mogelijk is (staat gelijk aan 295 mg fenoxymethylpenicilline).

Feneticilline (Broxil) en fenoxymethylpenicilline zijn beiden smalspectrum penicillines, hebben een gelijke werking en potentie en hebben dezelfde ATC code. Patiënten kunnen één-op-één worden overgezet.

Als oraal alternatief voor kinderen is ook InfectoCillin® 250 Saft beschikbaar (fenoxymethylpencilline 250.000 IE per 5 ml, poeder voor orale oplossing). U besteld InfectoCillin 250 Saft op gelijke wijze als Penicillin V-ratiopharm 1 Mega, via ACE Apotheek.